Teknoloji Bağımlılığı Konulu Bilgilendirme Çalışması

Okulumuz Rehberlik Servisi tarafından tüm öğrenci ve velilerimize yönelik "Teknoloji Bağımlılığı" konulu bilgilendirme çalışması yapıldı.

22.03.2021 570

YERİNDE VE YETERİNCE TEKNOLOJİ

İnternet teknolojilerinin gelişmesi insanların birbiriyle olan iletişimini kolaylaştırırken, birçok yenilikleri de beraberinde getirmiştir. İnternet, haberleşmeden bilgi paylaşımına, habercilikten medyaya, tanıtım ve reklamdan seyahat ve tatile, kamu hizmetlerinden bankacılık ve ticarete, eğlenceden sosyal ilişkiler ve kültürler arası etkileşime, çevre ve sağlıktan eğitime ve günlük yaşamı ilgilendiren pek çok alanda olumlu getiriler ve yenilikleri hayatımıza getirmiştir. Yaşadığımız covid19 salgın döneminde hayatımızı sürdürmemizde ve kendimizi güçlendirmemizde internet olmazsa olmazımız haline gelmiştir.

İnternet eğlenceden, bilgi edinmeye; sosyal hayatı zenginleştirmeden, ekonomik çevrede yeni iş fırsatlarının doğmasına kadar birçok fırsat sunmasının yanı sıra başta gizlilik ve güvenlik kaygıları olmak üzere çeşitli risk ve zararların da oluşmasına sebep olmuştur. Özellikle çocuklarımız üzerinde yarattığı etki giderek artmıştır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, internet akıllı telefonlar ve tablet uzun süre kullanıldığında kişide dikkat, hafıza, analiz yeteneğinde azalma gibi zihinsel sorunlara neden olur. Bu nedenle interneti yoğun kullanan kişiler günlük yaşamda, okumada,  konuşmaları yeni şeyler öğrenmekte güçlükler yaşarlar. Dikkat süreniz azalabilir, uzun süreli kullanımda ise dikkat eksikliği gibi kalıcı zararlar verebilir. Dikkat eksikliği yaşayabilirsiniz. Böylece derse odaklanmanız ve anlama beceriniz olumsuz etkilenebilir, bu durum okul başarınızı düşürebilir.

Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri Neler Olabilir

·         Teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması

·         Ruhsal ve bedensel sıkıntılara rağmen teknolojiyi kullanmaya devam eder

·
Teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması

·         Bağımlı olduğu şeyi kullanmazken bile onu düşünür.

·         Sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanır.

Bilgisayarda, tablette ve telefonda oyun oynarken ya da internette vakit geçirirken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsak ve oyunu bırakamıyorsak bu bir uyarı işareti olabilir.

Kimler Risk Altında?

·         Olumsuz ve bağımlı arkadaş çevresi bulunanlar

·         Ders başarısı sürekli düşük olan ya da okul dışı faaliyetlere karşı isteksiz olanlar,

·         Arkadaş edinme, iletişim kurma ve iletişimi devam ettirme becerileri az olanlar.

·         Spordan uzak duran ve hareketsiz yaşamı tercih edenler,

Süreç Nasıl Başlar?

Önce can sıkıntısıyla başlar,   can sıkıntısını giderecek daha aktif, daha verimli ve faydalı uğraşlar bulamamakla ve sonunda teknolojik aygıtlarla baş başa geçirilen zamanla devam eder.

İlk adım merakla atılır. ikinci adım; sosyal kullanım, üçüncü adım; eğlenmek ya da problemlerden kaçmak için kullanmak, dördüncü adım bağımlı kullanım

Adım Adım Teknoloji Bağımlılığı

Hep daha fazlası istenir (Sabaha kadar oynadım!)

Teknolojinin olmadığı ortamlar sıkıcı gelir. (Off yaa... Son zil çalsa da eve uçsam!)

Kendini kontrol edemez. Sadece 5 dakika daha!

Hayatı gitgide fakirleşir. Canım hiçbir şey istemiyor!

Sağlık problemleri başlar. Ah belim! Bu merdivenlerikim çıkacak şimdi?

Kendini kötü hisseder. Psikolojim bozuldu!

Çevresindekilerle tartışmalar yaşanır. Bana karışma!

Sorumluluklarını aksatmaya başlar. Ödev bugüne miydi?

Başka bir şey düşünemez hale gelir. Hele bir bilgisayarıma kavuşayım, dünkü oyunda kaybettiğim puanları geri almasını bilirim ben!

Sosyal ilişkileri zarar görür, yalnızlaşır. Kendimi çok yalnız hissediyorum!

Uyku düzeni bozulur. Daha yeni yatmıştık! Ne zamansabah oldu?

Bağımlılıktan Korunmak İçin Öneriler

·         Yavaş yavaş ama kararlı olarak azaltın.

·         Yerini doldurun, kullanımı azalttığınızda yeni faaliyetlere yönelin (Spor, hobi, vb.)

·         Düşünün! Sanal ortamdaki başarı ve saygınlık mı daha değerli, gerçek hayattaki mi?

·         Zararlarını, sizden aldıklarını düşünün.

·         Gerekirse uzman yardımı alın.

Teknoloji ile İlişkiniz Nasıl Olmalı?

·         Spora ve hobilere vakit ayırın.

·         Bilgisayarınızla sırdaş olmayın.

·         Ailenizle daha fazla vakit geçirin.

·         Mutlaka zaman sınırlaması koyun.

·         Kitap okumaya kesinlikle vakit ayırın.

·         Öğrenmeye ve ödevlerinize vakit ayırın.

·         Dışarıda oyuna ve dinlenmeye vakit ayırın.

·         Doğayla vakit geçirmenin rahatlatıcı etkilerinden yararlanın.

HAYDAR ALİYEV ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ