OKUL KURALLARI

02.01.2014 6076

HAYDAR ALİYEV ORTAOKULU

OKUL KURALLARI

Tüm öğrencilerimizin güvenli, sıcak ve özenli bir ortamda eğitim-öğretim görme hakları vardır. Hiçbir öğrenci bir başkasının bu hakkına engel olamaz. Bu nedenle Haydar Aliyev Ortaokulu öğrencileri gerek okul içi, gerekse okul dışı davranış kurallarını uyumlu bir şekilde takip etmekle yükümlüdür.

Belirlenen kurallar aşağıda açıklanmıştır.

GENEL KURALLAR

• Öğrenci sıralarına okul eşyası dışında hiçbir şey konulmaz, hijyen açısından dolaplarda hiçbir şey saklanmaz. Gerekli görüldüğünde öğrencinin bilgisi dahilinde idare tarafından sınıf içinde arama yapılır.
  • Okul sınırları içinde çiklet çiğnenmez.
  • Özellikle kapalı mekanlarda yüksek sesle konuşulmaz.
  • Okul eşyalarına ve diğer öğrencilerin eşyalarına zarar verilmez, izin alınmadan başkalarının eşyaları kullanılmaz.
  • Çevre temizliğine özen gösterilir, yeşil alanlara zarar verilmez.
  • Veliden yazılı izin dilekçesi olmadan ve ilgili müdür yardımcısından izin alınmadan, herhangi bir çalışma için okul saatleri dışında okulda kalınmaz.
  • Çok fazla para ve değerli eşya getirilmez. Bu eşyaların kaybolmasından sadece öğrenci sorumludur.
  • Karşısındakinin duygularını incitecek onları üzecek ve rahatsız edecek davranışlarda (alay etmek, isim takmak, dedikodu yapmak, e-mail ve telefonla rahatsız etmek) bulunulmaz.
  • Ders için gerekli araç-gereçler eksiksiz getirilir. Ders dışı malzeme okula getirilmez. (oyun kartları, mp3 çalar vb.)
  • Öğrenci okul tarafından verilen değerlendirme ve bilgilendirme yazılarını zamanında velisine ulaştırır.
  • Ders esnasında cep telefonu kesinlikle kapalı tutulmalıdır.
  • Sağlık açısından tuvaletlerin temiz kullanımı önemlidir. Öğrencilerin tuvaletleri temiz kullanması, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, sabun gibi malzemelerin gereğinden fazla kullanılıp israf edilmemesi gerekmektedir.

SINIF İÇİNDE

Öğrenci;

• Ders zili çaldığında gerekli ders malzemeleriyle derste hazır bulunur.
  • Derste öğretmenin belirlediği oturma planına göre oturur.
  • Dersin işlenişi sırasında öğretmenin belirlediği kurallara uyar.
  • Sınıf başkanı veya sınıf nöbetçisi öğretmen derse gelmeden önce sınıfın düzenini sağlar.
  • Ders sırasında öğretmenin iznini almadan hiçbir şekilde sınıftan çıkmaz.
  • Sınıfta ders işlenirken hiçbir şekilde dersi bozucu, arkadaşlarını ve öğretmeninin dikkatini dağıtıcı şekilde davranmaz, sadece dersle ilgilenir.
  • Söz almadan konuşmaz, öğretmenin ve arkadaşının sözünü kesmez.
  • Grup çalışmalarında veya ikili çalışmalarda belirtilen kurallara uyar.
  • Ödev, proje vb. görevlerini belirtilen zamanda yerine getirir.
  • Sınıf panolarında bulunan yazı, resim vb. malzemelere zarar vermez.
  • Sınıfta bulunan materyalleri ve malzemeleri dikkatli kullanır, bunlara zarar vermez.
  • Ders esnasında hiçbir şey yemez, içmez.
  • Sınıfta kaban, mont, atkı, şapka vb. ile oturmaz.

GEÇ KALMA-İZİN

Dersin bütünlüğünün bozulmaması ve öğrenci motivasyonu açısından dersin bölünmemesi önemlidir. Özellikle ilk saatlere alınan temel derslerde ders bütünlüğü önemlidir. Bu sebeple derse geç gelen, dersi bölen öğrenci tüm sınıfı etkilemektedir.

Öğretmenlerden sonra sınıfa girme derse geç kalma sayılır. Derse geç kalındığında, müdür yardımcısından geç kağıdı alınarak derse girilebilir. Geç kalındığında, yoklama fişine "yok" yazılarak, yanına "geç" diye belirtilir.

• Derse geç kalmayı alışkanlık haline getiren öğrencilerin sınıf öğretmeni tarafından velisine haber verilir.
  • Aile okulu aradığında ya da okula almaya geldiğinde izin verilebilir.

DEVAM-DEVAMSIZLIK

• Öğrenciler bütün derslere, toplantılara ve etkinliklere zamanında katılır.
  • Öğrencilerinin okula devamları zorunludur. (MEB İlköğretim Yönetmeliği)
  • Özürlerin resmen kabul edilmesi için özrün sona erdiği tarihten 7 gün içinde raporlar getirilmelidir. Özür kabul edilmediğinde, okulda bulunmadığı süre içersinde yapılan her türlü değerlendirmede telafi hakkı kaybedilir.
  • İlk derse girdiği halde, sonraki bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen, öğrenciler yarım gün devamsız sayılır. (MEB İlköğretim Yönetmeliği)
  • Okula devam edilmediği durumlarda okulda uygulanan çalışmaları öğrenmek öğrencinin sorumluluğudur.

REHBERLİK SERVİSİ